Uitgelicht

Arend Baan

Arend Baan (‘Tojn-Oarnd’) was een bekende Rijssenaar. Hij stond bekend als een eerlijk en vastberaden persoon, was jaren diaken en ouderling. Ook nam Arend zitting in de gemeenteraad. Na zijn overlijden werd een straat naar hem vernoemd. 

Schermafbeelding 2021-07-14 om 15.58.07

Belcampo: vreemde eend in orthodoxe bijt

Herman Pieter Schönfeld Wichers – alias Belcampo – groeide op in het (nog steeds bestaande) voormalige notarishuis van zijn vader aan de Grotestraat. Hij werd arts én een bekende schrijver. 

Burgemeester Knottenbelt

Burgemeester J. Knottenbelt (1870-1950) – door de Rijssenaren veelal ‘Knotje’ genoemd – heeft veel betekend voor de Rijssense gemeenschap. Hij zette zich in voor het verbeteren van de gezondheid en een bloeiende economie.

Coenraad Reinier Hattink

Coenraad Reinier Hattink was de zoon van een Rijssense dominee. Coenraad kwam op zeventienjarige leeftijd om het leven door een wel heel bijzonder noodlottig ongeval. Een vriend speelde met een pistool en vuurde per ongeluk af in de richting van Coenraad. Het graf van Hattink is voorzien van verschillende symbolen.

Hendrik Aalders

Hendrik Aalders werkte zich op van boekhouder tot fabrieksdirecteur bij de fa. Ter Horst & Co. Voor die tijd heel bijzonder, temeer omdat zijn voorouders boerenknechten en arbeiders waren. Hendrik bekleedde de directeursfunctie tussen ca. 1870 en 1906. 

Hendrik Jan Schapink

Hendrik Jan Schapink was tijdens de mobilisatie in 1939 in militaire dienst. Toen de Duitsers de brug langs het Maas-Waalkanaal bij Heumen belegerden kwam hij om het leven. Daarmee was Hendrik Jan het eerste Rijssense slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. 

Jantje Drenth

Jantje Drenth werd geboren op 1 maart 1917 aan de Waterhoek 164. Ze werd slechts tien jaar. Jantje kwam om het leven bij een ongeluk op de onbewaakte spoorwegovergang bij de rijksweg Wierden-Enter. 

Maria Slaghekke

Maria Slaghekke was een dochter van Johannes Engbertus Slaghekke, molenaar op de Oude Molen te Rijssen. Ze stief in het kraambed, op 37-jarige leeftijd. Het graf van Maria is een van de weinige met katholieke symboliek op de oude begraafplaats.

Egbert Martens Kroeskop

Egbert Martens Kroeskop was een V-1-slachtoffer. Tijdens de ramp aan de Huttenwal was hij bezig als hulpverlener toen het noodlot toesloeg. Hij liet een vrouw en dochter na.