Maria Slaghekke

Jonge moeder stierf in kraambed

Maria Slaghekke werd geboren op 30 juni 1830. Ze was een dochter van Johannes Engbertus Slaghekke, molenaar op de Oude Molen te Rijssen.

Deze werd later vervangen door de huidige ‘Molen van Slaghekke’.

De molen bestaat nog steeds en is in gebruik, ondanks het feit dat er geen wieken meer zijn.

 

 

001593 eerste molen slaghekke (1)
Over Maria Maria was 14 jaar toen haar vader overleed. Haar moeder, Geertrui Struik, werd voogd over Maria en haar broer en zussen, Jan–Hendrik, Hendrica en Aleida. Maria trouwde met winkelier Johannes Franciscus Hodes.


Kraambed

Maria stierf in het kraambed bij de geboorte van haar zesde kind op 29 november 1867. Haar zoontje, Johannes Hendrikus Hodes, overleed slechts één maand later op 31 december. Aangenomen wordt dat het jongetje bij zijn moeder is begraven. Maria overleed in de Doodestraat 516, dat is nu Julianastraat 17.

De overlijdensadvertentie van Maria, uit het Algemeen Handelsblad uit 05-12-1867.

Maria was rooms-katholiek, maar ze is begraven op de ‘Oude Begraafplaats’ aan de Lentfersweg, omdat er geen rooms-katholieke begraafplaats was in Rijssen.

Op dit kerkhof begroef men destijds meerdere rooms-katholieken. Pas in 1880 werd een rooms-katholieke begraafplaats gerealiseerd aan de Enterstraat.

Gewijde aarde

Voordat de katholieken op de Eerste Algemene Begraafplaats begraven konden worden, strooide een priester gewijde grond in de kist, volgens protocol van de Katholieke Kerk. Dit staat beschreven in een Citaat uit het boek Begraven en begraafplaatsen, monumenten van ons bestaan blz. 24 / 25. Van dit gehele middeleeuwse dodenritueel is niets meer over. Later was het ook toegestaan om gewijde grond over de kist te strooien.