Jantje Drenth

Tienjarig meisje overleed bij onbewaakte overweg

Jantje Drenth werd geboren op 1 maart 1917 aan de Waterhoek 164. Op 9 mei 1927 fietste ze met een vriendinnetje huiswaarts over de rijksweg Wierden-Rijssen. Toen zij de onbewaakte overweg (ter hoogte van het latere voetbalveld van Rijssen Vooruit aan de Wierdensestraat) wilde passeren, kwam op dat moment de trein Hellendoorn-Neede (Bello) voorbij. Jantje reed tegen de trein aan en kwam terecht onder de wagons. Naar verluidt was zij op slag dood.

Bezuinigingen

De overweg werd, ondanks het aandringen van het gemeentebestuur, vanwege bezuinigingen al enkele jaren niet meer bewaakt. Na het ongeval plaatste men in datzelfde jaar een knipperlichtinstallatie bij de overweg.

Parkbaas Volkspark

De ouders van Jantje waren Geert Drenth en Trientje Dontje uit Slochteren. Zij vestigden zich in Rijssen toen vader Geert in 1915 een aanstelling kreeg als parkbaas van het Volkspark. Deze functie heeft hij 37 jaar lang uitgeoefend.

Jantje had nog een negen jaar oudere zus: Jantiene. Zij  was al jong weduwe en stierf op 56-jarige leeftijd na een langdurige ziekte. De ouders Drenth overleefden beide dochters.

Schermafbeelding 2021-06-21 om 10.12.57
Overlijdensacte Jantje Drenth.
Op de grafsteen van Jantje staat het symbool van de gebroken tak. Een gebroken boom of tak geeft aan dat de overleden jong gestorven is.